marketing

Waarom loopt mijn webshop niet?

In: marketing, webshop, newsletter

Als webshop ondernemer moet je heel veel dingen tegelijkertijd goed doen, wil je een succesvolle webshop runnen. Als je in 2007 een webshop startte, bijvoorbeeld vanuit je fysieke winkel, dan ging het redelijk vanzelf. Klanten waren bekend met jouw naam en er was weinig tot geen concurrentie. Zonder al te veel moeite lukte het om tientallen orders per maand binnen te halen. Deze tijd is (helaas) over. Anno 2022 komt er veel meer bij kijken. In deze blog vertel ik je welke onderdelen er onmisbaar zijn voor een succesvolle webshop. Daarnaast geef ik je een gratis checklist voor het nagaan van deze onderdelen op je website.


Website


Gebruiksvriendelijke website

Zelf kun je heel eenvoudig testen of je website gebruiksvriendelijk is. Je kunt bijvoorbeeld vrienden en familie vragen een bestelling te plaatsen op jouw website en kijk dan zelf mee, zonder enige aanwijzing te geven. Gaan ze snel door jouw website heen of moeten ze veel zoeken naar de juiste knoppen? Hoe minder acties iemand moet doen om een bestelling te plaatsen, hoe beter.


Technisch werkende website

Daarnaast is het heel belangrijk een goed technisch werkende website te hebben met goede betaal- en verzendmethodes. Een goede betaalmethode in Nederland is bijvoorbeeld iDEAL. Een creditcard werkt ook nog altijd goed. Het is leuk als jouw website een melding doet van "Vandaag besteld, is morgen in huis", maar niet per se een belangrijke factor. Zeker niet als je dit niet altijd waar kunt maken, dan kun je er beter van maken "Vandaag besteld, is binnen enkele dagen geleverd".


Snelheid van je website

Hoe sneller je website is, hoe meer kans dat iemand uiteindelijk een bestelling bij je plaatst. Een handige gratis tool om je website snelheid te controleren is Pingdom tools.

Product

Uiteindelijk bepaalt je product of de verkoop echt doorgaat, heb je een erg gewild product dan kan je soms met de meest eenvoudige websites al goede zaken doen. Daarnaast moet je product marktconform geprijsd zijn. Ga ook eens na of je website volledig is qua informatie betreft je product, of je goede afbeeldingen gebruikt en of de productomschrijving volledig is en indien van toepassing de specificaties. Ook is het belangrijk dat je product goede reviews heeft.


Je doelgroep vormt de basis

Wie bedien je met je webshop? Dat is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Als iedereen je klant is, dan is niemand je klant. Zorg er dus voor dat je een specifieke doelgroep bedient, het liefst een niche. Alleen jouw doelgroep, is voor jou relevant.  Wanneer je jouw doelgroep in kaart hebt gebracht, dan kan je de punten die in deze blog worden behandeld als leidraad gebruiken voor het optimaliseren van jouw website. Daarnaast kan jouw klantprofiel jou helpen met het afstemmen van je productassortiment en het gerichter uitvoeren van je marketingplan.

Zorg eerst dat jouw website goed loopt voor de door jou in kaart gebrachte doelgroep. Ga niet proberen meerdere doelgroepen tegelijkertijd binnen te halen. Hiermee maak je het jezelf onnodig moeilijk, zowel qua website, maar ook betreft je content, je assortiment en je marketing. Mocht je uiteindelijk een goede omzet draaien met jouw initiële klantprofiel, dan kun je er daarna altijd nog voor kiezen om uit te gaan breiden. Als eerste stap is het echter noodzaak om die basis op orde te hebben.


Wil jij nog eens jouw website nagaan aan de hand van de checklist die ik voor jou heb samengesteld? Klik dan hier.


Meer strategische tips nodig? Schrijf je in voor mijn YouTube kanaal.

Onze Facebook groep voor eCommerce.

Lightspeed gratis proberen.

Sneller leads generen?

Mijn favoriete e-mail software (email mij even voor een gratis template als je een account aanmaakt).

Emercify Summit gemist? Nu niet meer!

More from MessageBull
Great! You’ve successfully signed up.
Welcome back! You've successfully signed in.
You've successfully subscribed to MessageBull.
Your link has expired.
Success! Check your email for magic link to sign-in.
Success! Your billing info has been updated.
Your billing was not updated.